Rendhagyó bejegyzés: A híd

2012.09.16. 14:25

Miért rendhagyó: nem könyvet, hanem filmet ajánlok a figyelmetekbe. Kriminek egyébiránt krimi, méghozzá a legjobbak közül. Méghozzá sorozat. Tíz részes és akár most el tudod kezdeni itt.

A híd a Malmöt Koppenhágával összekötő, majd 8 km hosszú Øresund híd. Persze a cím szimbolikus is, több síkon értelmezhető. Már eleve, maga a film is közös: dán-svéd koprodukcióban készült. A nyomozópáros is vegyes: a svéd nyomozónő, a magának való, sebhelyes arcú, Asperger szindrómás  Soga Norén  és a barátságos, családos dán Martin Rhode nyomoznak együtt. A bekövetkező gyilkosságok is közösek: az első halott(ak), melyet egy áramszünetet követően fedeznek fel, pontosan a híd közepén fekszik, a két ország határán.

híd.png

Nem részletezném a történetet, elég annyi, hogy fantasztikusan izgalmas és szövevényes. Használati utasításként annyit elárulok, hogy a tíz rész egy nyomozás, egy ügy története, tehát erőteljesen összefüggnek a részek, így érdemes nem hetente egy részt megnézni, ami azért sem praktikus, mert csak október 31-ig lesz fent a sorozat a viasat play-en.

Minden tetszett benne: a színészek tökéletesen hitelesen játszanak, a jellemek kidolgozottak, összetettek és még fejlődnek is - annyira életszerűek. A skandináv krimik hangulata teljesen átjön - a hideg, a letisztult formák, színek, enyhén depresszív légkör, a társadalomkritika a kábítószeresekről, a bántalmazott nőkről, kihűlt házasságokról, a bevándorlókról stbstb.

A két főszeleprő a legjobb, itt az interjó a Sagát megszemélyesítő Sofia Helinnel: CIKK.

A kép forrása.

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr514780367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása