A nagybetűs PSZICHOKRIMI

2012.05.12. 15:29

Ritkán áll elő az a helyzet, hogy hamarabb látom a mozifilmet, mint a könyvet, amiből az előbbit készítették. Dennis Lehane Viharszigetének az esetében ez történt, és jól sült el a dolog… Már a film is nagyon tetszett. Hát még a könyv!

A történet az 50-es évek Amerikájában játszódik. De szó sincs benne kommunista üldözésről, sem rock and rollról…

A Viharsziget Massachusetts keleti partvidéke mellett fekszik az óceánban, elég távol ahhoz a parttól, hogy biztonságos  legyen elmebeteg bűnözők őrzésére, hiszen a szigeten nincs más, csak az Ashecliffe Elmegyógyintézet.

Teddy Daniels (a filmben Leonardo DiCaprio játsza) szövetségi rendőrnyomozó – aki nehezen birkózik meg fiatal felesége erőszakos halálával -  új társával, Chuck Aule-lal azért érkezik a szigetre, hogy megtalálja az egyik eltűnt ápoltat, Rachelt, a skizofrén beteget, aki nem vesz tudomást arról, hogy mindhárom gyermekét megölte. A nő után csak egy titokzatos üzenet marad utána a zárkájában:

 

A NÉGYES SZÁM TÖRVÉNYE 

ÉN 47 VAGYOK

ŐK VOLTAK A 80 

+ TI 3-AN 

MI 4-EN VAGYUNK

DE

KI AZ A 67?

 A regény végére ez is kiderül…

Itt is befejezhetném ezt a posztot, de akkor a fentiekből úgy tűnne, hogy ”csak” egy átlagos rejtélyt kell megoldani ebben a krimiben. De ez nagyon nem így van. És ennek nem csak a szokatlan színhely, a hurrikán által elzárt sziget és az azon fekvő elmegyógyintézet, valamint a baljós, már-már horrorfilm-szerű hangulat az oka, hanem az az elképzelhetetlen és megjósolhatatlan csavar, amibe a regény torkollik.

Persze az egész nem érne semmit a szerző fantasztikus tehetséggel megírt sorait átható egyedi stílus nélkül. Egész biztos, hogy Dennis Lehane többi regényét is el fogom olvasni…

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr24504178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása