A, mint Agatha

2012.04.30. 20:26

Sziasztok!

Bár mindenevő vagyok, már ami a könyveket illeti, ebben a blogban mégis csak a krimik kapnak helyet. Hogy miért? Lehet, hogy nem vall nemes ízlésre, de mindig a krimik álltak a szívemhez a legközelebb… Már tíz évesen lenyűgözve olvastam A sátán kutyáját, aztán rávetettem magam Agatha Christie könyveire. Aktuális kedvencem Jo Nesbø, de róla majd később.

Hát akkor kezdjük. 

Első bejegyzésem témája a krimi királynőjének egyik számomra nagyon kedves könyve:  Gyilkosság a paplakban. Ez Miss Marple „első regénye”: a hamisítatlan viktoriánus vénkisasszony, aki mindenbe beleüti az orrát és akinek minden emberre, helyzetre van egy párhuzam az emlékezetében, bravúrosan megoldja az ügyet, leiskolázva a rendőrséget.

Miss Marple kideríti, hogy ki ölte meg Protheroe ezredest, az elviselhetetlen természetű, ám annál jómódúbb falusi presbitert St. Mary Meadben - mindezt úgy, hogy kertészkedés és madárnézegetés közben megfigyeli a kertje előtt elhaladó szereplőket: így a csinos, ám jóval fiatalabb, boldogtalan feleséget, az átutazóban lévő, a paplak fészerében alkotó jóképű élet- és festőművészt, vagy éppen az áldozat első házasságból származó lányát, a szétszórt, ám ravasz Lettice-t. Közben konzultál a nyomozóval, ami a későbbiekben is szokása lesz, valamint a szomszédos paplak lakóival, Clement lelkésszel, aki paphoz nem méltó módon szerelmes ifjú feleségébe, és velük élő kamasz unokaöccsével. Külön érdekesség, hogy a regény narrátora maga a lelkész, aki egyben Miss Marple segítője is. 

Ha ki akarsz kapcsolódni, elmerülni a 30-as évek vidéki angliai idilljében, belecsöppenni egy igazi falusi rejtély közepébe, akkor ez a krimi a Te kezedbe való. Ráadásként szórakoztató társadalomrajzot és jellemrajzokat is kaphatsz a főzni nem tudó házicselédtől kezdve a járadékából élő, unatkozó úrilányon át a nem épp szürke kisegér lelkész feleséggel bezárólag.

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr304481248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása