Helyettem kis virág...

2012.06.07. 09:31

Jó a cím, nem?

Christian Charrière írta ezt a sötét hangulatú krimit, ami 1969-ben az év detektívregénye lett. Nem klasszikus krimi, hanem inkább thriller+a végére háborús regény.

A színhely egy francia kisváros az Atlanti óceán partján: itt él a Berger család egy hatalmas villában. A nyáron, mint mindig, az anyát egy külföldi diáklány segíti számos gyermeke ellátásában. Ezen a nyáron a szépséges német Ursula érkezik meg, felbolydulást okozva a család férfitagjai közt. Jean-Claude, az arcán lévő vörös anyajegye miatt gátlásos 20 éves fiú, és az egyiptológus apa, Henry is fülig szerelmes lesz a szőke szépségbe. A lány könnyedén bánik a szellemi fogyatékos, üvöltve kommunikáló Rogerrel, a vadóc ikerpárral és a visszahúzódó, kagylókat gyűjtögető Juliette-tel is. Csak a folytonosan a virágaival foglalkozó anya fogadja őt negatívan. De hiába a féltékenysége, a család többi tagja bálványozza a lányt.

Az idillt az egymás után bekövetkező halálesetek törik meg: először Juliette esik egy parti szikláról az óceánba, és nincs vége, sorra halnak meg egymás után a család tagjai és közben a házban is sok furcsa dolog történik: éjszaka különös hangok hallatszanak, a ház előtt ismeretlen öregemberek gubbasztanak, a hatalmas kínai vázában pedig csakúgy virulnak a dáliák, annak ellenére, hogy már senki nem gondozza őket....

Véletlen halálesetekről vagy gyilkosságokról van szó? Érdekes módon ezt nem a rendőrség deríti ki, hanem Jean-Claude tolmácsolásában derül ki a történetből, aki egészen 1944-ig visszamenőleg nyomozza ki a családja titkait szinte félőrült állapotban.

Összességében a történet zseniális, de mindössze kb. 150 oldalban van megírva... Ráadásul nem lehet egyik szereplővel sem azonosulni, ami nekem nem jött be.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr614570936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása