Baráth Katalin jóval előrelátóbb, mint Agatha Christie, hiszen első krimijének, A fekete zongorának amatőr nyomozónője mindössze 23 éves, szóval van még ideje megöregedni és tapasztalatokat szerezni a következő részek során...

A történet az 1900-as évek elején játszódik a bácskai Ókanizsán, egy alföldi kisvárosban, ahol Veronika igazi felvilágosult, modern nőként igyekszik élni: anyja bánatára esze ágában sincs férjhez menni, inkább egy papírkereskedésben dolgozik, ahol  kockás füzetbe írja romantikus kalandregényét, mikor nincs vevő a boltban, vagy épp verseket olvas. Szabadidejét kávéházban tölti, egyik legjobb barátnője pedig Giselle, a törvénytelen származású pincérnő. Nem csoda hát, hogy nehezen találja helyét ebben a miliőben, kalandvágya hamarosan veszélybe sodorja...

kávéháznők.jpg

Egy őszi reggelen azonban vevő helyett a félkegyelmű Vili támolyog be az üzletbe, hátában egy késsel. Zsebében egy pársoros cetlit találnak Ady címadó verséből, amit természetesen Veron felismer és ezzel bele is csöppen a nyomozásba, lévén Vékony doktor, a halottszemlét végző orvos keresztlánya. A halottak tovább szaporodnak, a történet pedig tovább bonyolódik, méghozzá két szálon: a krimikedvelőknek ott a rejtély, de ott a romantika is: Veron szívéért ketten is harcba szállnak: az egyik az ifjú mérnök, a gyermekkori barát, Remete Pál, a másik a jóvágású Losonczy Ákos, a huszártiszt, aki a nyomozás egyik vezetője. Mielőtt azonban a kedves olvasó azt hinné, rózsaszín leányregénybe csöppen krimivel fűszerezve, ki kell, hogy ábrándítsam: a románc mellett ott a valóság, a korabeli társadalom sötét oldala is  az antiszemitizmussal, szegénységgel, kirekesztett leányanya-kéjnővel, tartalom nélküli kivagyi dzsentrikkel, pletykás városlakókkal.

Mindez azonban  olyan humorba ágyazva, ami folyamatosan mosolyt csal az olvasó arcára. Ez a humor főleg a jellemrajzokban nyilvánulnak meg: minden karakter esendő, erényekkel és hibákkal. Talán ezért olyan hitelesek, még a karikatúra-szerű rendőrkapitány, a nagyhangú, szépséges feleségére folytonosan féltékeny szerb Dujmovics is, akin különösen jól szórakoztam.

Külön poén, hogy Ady is feltűnik egy szegedi olvasóest során, melyen Veron is részt vesz egyik hódolójával. Vajon jól választott a rajongói közül? Vajon az igazi gyilkos került a szabadkai börtönbe?

Baráth Katalin blogját erről a regényről és a Dávid Veron sorozat további két kötetéről itt olvashatjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr244635520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása