Jo Nesbø először...

2012.05.23. 08:28

Imádom.

Nnna, akkor kezdjük a Boszorkányszöggel. Hogy miért pont azzal? Mert csak ez van a kezem közt, a többi Nesbø könyv szanaszét van a családban. Ennyit a tetszési indexről- egy könyv, egy író, akit mindenki bír, aki egyszer elolvas tőle valamit, nemtől és kortól függetlenül, még akkor is, ha nem egy nagy krimiolvasó egyébként.

Különben Nesbø krimijeit nem fontos feltétlen sorrendben elolvasni, bár úgy jobban összeáll a kép Harry Holeről, a nagybetűs nyomozóról, aki állati szimpatikus, de hogy miért....? (megjegyzem, Magyarországon nem is sorrendben adták ki, mostanában jelent meg az első, a Denevérember.

Merthogy morcos, antiszociális, magányos farkas, alkoholista, munkamániás, melankolikus óriás, majdhogynem depressziós, boldogtalan, problémás stbstb. Engem emlékeztet Wallanderre, de mégis más, és nemcsak azért, mert nem épp az opera a kedvenc műfaja. Nem a nők álma, és mégis... Van benne valami olyan érzékenység, emberség és igazságvágy, ami ki- és felülemeli a többiek közül. Egy szent-őrült...

Az osloi rendőrkapitányságon ő az ügyeletes őstehetség nyomozó, akit állandóan a kirúgás fenyeget sorozatos botrányai és szabályszegései miatt, sokan nem tudják elviselni, de van egy pár barátja, akik tűzön-vízen át kitartanak mellette. Mániákusan kutatja az igazságot, zseniális, képes "belehalni" egy ügybe.

Ez a történet már csak azért is rendhagyó, mert nyár van, és nem langyos norvég, hanem szokatlanul forró, ennek ellenére ott az a megfogalmazhatatlan hangulat, ami a skandináv krimik sajátja. A jólétben élő társadalom életmódja, rajza ott van a krimi minden oldalán, és mégis mindig a deviáns sötét oldalával szembesülünk ebben a regényben is. Naná, mert krimi és különben is, a gonosz mindig érdekesebb, mint a jó.

Borító: Boszorkányszög (Könyv) - Jo NesboSzóval, találnak egy női holttestet, szemhéja alatt egy vörös gyémánttal, egyik ujja pedig levágva. Mit jelent mindez, hová visznek ezek a nyomok messze a norvég határtól? Eközben eltűnik a sikeres színházi rendező szépséges fiatal felesége, aki csak a nyári melegben üdítő sörért ugrott le a sarki boltba. Mi az összefüggés a két ügy között?

Közben bonyolódik Hole és a gátlástalan, de rendkívül sikeres nyomozó, Tom Waaler kapcsolata is - küzdelmük a végletekig elfajul, miközben közösen nyomoznak az ügyben.

Ebben a kötetben is találkozhatunk Rachellel, akivel Harry se veled, se nélküled kapcsolatban él, miközben imádja; de más visszatérő szereplőkkel is: Beatével, a zseniális képességű rendőrnővel, aki minden arcot megjegyez, és a kicsit flúgos taxisofőrrel, a gyerekkori baráttal, aki mindig kihúzza Harryt a pácból.

És a mellék-mellék-mellék szereplőkkel, akik olyan emberismerettel és érzékenységgel vannak megrajzolva, mint Stephen King regényének szereplői, teljesen életre kelnek a lapokon. Ebben a könyvben a kedvencem az első áldozat vörös hajú, élettel teli szomszédasszonya volt, aki akár az én szomszédasszonyom is lehetne :)

 Kép forrása: www.polc.hu

 

Szerző: Verity

Szólj hozzá!

Címkék: jo nesbø

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr594533133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása