A hangulat azonban merőben más, mint Agatha Christie regényeiben. Hisz ez egy más világ, térben, időben is... 

Kathy Reichs nem „csupán” írónő, eredeti szakmáját nézve bűnügyi antropológus orvos. Ő az, aki megalkotta dr. Temperance Brennan, azaz a tévéből jól ismert dr. Csont karakterét megismertetve a közvéleménnyel a törvényszéki antropológusi hivatást.

 

A Csont és vér az USA-ban 1997-ben jelent meg Déjà Dead (már halott) címmel és hamarosan a bestseller listák élére került. A francia-angol kétnyelvű cím előre jelzi a regény kétnyelvű színhelyét, francia Kanada fővárosát, Montréalt, melynek hangulata és leírása már önmagában érdekes, krimi ide vagy oda. Ugyanakkor aki azt várja, hogy a sorozatból ismert helyszínek és a megszokott karakterek köszönnek vissza a könyv lapjain, meglepődhet. A könyv és a film nem fedi egymást, bár vannak hasonlóságok.

 

A történet önmagában röviden összefoglalva nem tűnik túl eredetinek: a törvényszéki antropológus orvosnő egy parkban talált emberi maradványt boncolva hasonlóságot vél felfedezni egy korábbi általa vizsgált esettel, majd kiterjesztve kutatását még több hasonló áldozatot talál az intézet nyilvántartásában: eltűnt, brutálisan, de hasonló módon meggyilkolt nők boncolási jegyzőkönyveiben fedezi fel az összefüggést és szívósságával, szakmai tudásával eléri, hogy a rendőrség megkezdje az ismeretlen, hihetetlenül kegyetlen sorozatgyilkos elleni nyomozást, melybe őt is bevonják.

 Miben más ez a regény a többi „sorozatgyikosos” krimitől?  Nekem abban, hogy hiteles. Az írónő és a főszereplő eggyé válik, a szakmai tudás átsüt a lapokon – erre a napló szerű,egyes szám első személyben írt szöveg erősen rásegít – , ezt pedig kellemesen színesíti az író kiváló Kanada-, főleg Montréal ismerete, és a szereplők életszerűsége.

Szubjektíve talán annak is volt szerepe, hogy kiéreztem belőle némi skandináv-krimi hangulatot is, és nem csak az éghajlatot tekintve :)

Hozzád melyik világ áll közelebb? Christie vagy Reichs?

Szerző: Verity

Szólj hozzá!

Címkék: dr.csont

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr484485226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása