Jó pár Mankell regényt olvastam már. A svéd regényíró, aki nem mellesleg színházi rendező és Ingmar Bergman veje, még azelőtt híres lett krimijeivel, hogy kis hazánkban elterjedt volna a skandináv krimik kultusza.

A lényeg, először is, hogy azokat a krimijeit kedvelem igazán, amelyekben Wallander a főszereplő: ez a magának való, morózus, zárkózott, elvált rendőrnyomozó, aki annyira életszerű és emberi a tökéletlenségeivel együtt. Sokszor ingerült, a konfliktusokat sután kezeli. Ugyanakkor hihetetlenül érzékeny a társadalmi változásokra: aggódva figyeli az egyre kegyetlenebb gyilkosságok elharapózását, és úgy általában a jóléti svéd társadalom kettészakadását.

Nem épp zökkenőmentes a kapcsolata családjával: özvegy, művész édesapja már elhivatottságát sem érti, nehezen éli meg, hogy fiának kevés ideje van rá. Lányával, Lindával is sokszor nehezen találja meg a közös hangot.

Amilyen suta kapcsolataiban, olyan zseniálisan vezeti a dél-svéd kisváros, Ystad rendőrkapitányságának nyomozócsoportját. Ebben a hosszú, mégis végig izgalmas és fordulatos regényben egy vérfagyasztó többszörös gyilkosságban kezd el nyomozni: egy kiránduló pár több hete meggyilkolt fiatalokat talál meg egy erdei tisztáson. A fiatalok a nyári napfordulót, a Szent-Iván éjt ünnepelték meg a természetvédelmi terület eldugott szegletében, nem is akárhogyan: a 18. századot idéző jelmezekben. Tetemüket és ételeiket-italaikat a gyilkos hermetikusan, nejlonnal lezárta. Miért akarta a jelenetet "konzerválni"? Miért voltak így öltözve a fiatalok? Ki és miért, mióta figyelte őket? Miért kellett meghalniuk?

De még több kérdés merül fel, mikor nem sokkal ezután meggyilkolnak egy rendőrnyomozót is - Svedberget, Wallander zárkózott kollégáját, akiről meglepő titkok derülnek ki, ahogy a nyomozás előrehalad. A két ügy aztán összekapcsolódik, de mi a kapocs?

Különösen tetszett ebben a regényben, hogy a pszichopata gyilkos gondolataiba is időről-időre belepillanthatunk, a krimi cselekménye nemcsak egy szálon fut.

Még valami: szeretem megnézni a regények helyszíneit a neten, most is ezt tettem, kukkantsatok be Ystadba a város hivatalos honlapján, érdemes: www.ystad.se

Szerző: Verity

Szólj hozzá!

Címkék: mankell

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr164494674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása