Nesbø: Leopárd

2012.07.30. 09:05

Ismét egy skandináv, ismét Nesbø.

Nem tudom megunni ezeket a krimiket, pedig nem könnyed olvasmányok... Szememben simán vetekszenek a szépirodalmi regényekkel, és nem hiszem, hogy azért, mert igénytelen lennék. Nem értek hozzá, de érzem, élvezem, milyen jól vannak megírva ennek a fantasztikus norvég írónak a krimijei.

Egyrészt ott van a nagyszerűen megrajzolt Harry Hole, a nyomozó, aki annyira emberi. Folyamatosan a démonjai ellen küzd, keresi a helyét, ráadásul most apja haldoklásával is meg kell küzdenie.  A történet kezdetén Hongongban bujdosik, az alkohol helyett a lóversenyre és a hasisra van rákattanva. Az ő életére vannak láncra fűzve a bűnesetek, amelyeket bravúrosan, életét is kockára téve kinyomoz, mert hajtja valami, amit maga is nehezen fogalmaz meg. Talán az igazság iránti mérhetetlen vágya. Ezért is van rá ismét szükség, hiszen egy perverz, szadista gyilkos egy egzotikus eszközzel - az un. Lipót almájával - fiatal nőket kínoz úgy halálra, hogy a végén magukat ölik meg iszonytató magányos szenvedés közepette.

ID-10011653.jpg

Másrészt ott az északi táj, ebben a krimiben aztán tényleg extrém helyszínek vannak: a csak sítalpakon megközelíthető északi menedékházak, a hütték, amelyek közt kirándulva az emberek az életükkel játszanak a lavinák és a szakadékok világában. A szálak északról egészen Kongóig nyúlnak, így Afrikába is kitérünk.

Ráadásul a történet végig izgalmas marad, bár meglepően hosszú és aprólékos, sok szálon és helyszínen futó. Ott a nyomozó magánélete, mely összefonódik új munkatársa, Kaja szintén nem túl egyszerű sorsával, ott a munkahelyi nyomás a gyilkossági osztály és a Nemzeti Nyomozó Iroda belharcával, ott a gyilkos lassanként feltáruló, nyomasztó terhekkel titkos múltja és jelene, és a rengeteg szereplő izgalmas jelleme és sorsa, és így tovább. Ezért nehéz összefoglalni. Ezért annyira igazi.

Olvasd el.

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr354685953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása