Nem, nem arisztokrata sem az áldozat, sem a gyilkos, sem más egyéb szereplője ennek a sötét hangulatú, drámai kriminek, ami híven a skandináv hagyományokhoz, társadalomkritikaként is megállja a helyét.

Burundi hercegnője az áldozat, a kegyetlenül, késsel megkínzott és meggyilkolt John Johnsson, a szenvedélyes akvarista kedvenc hala, sőt, szeretett feleségét is becézte így. Kicsi John, ahogy emlegetik, egy ideje már munkanélküliként élt egy lerobbant lakótelepen feleségével és fiával,reménykedve egy jobb jövőben. A rendőrség előtt sem volt ismeretlen, hiszen fiatalon a bátyjával sok balhéba, lopási ügyekbe keveredett, de hála Beritnek, a feleségének, immár tisztességesen élt. Vagy mégsem? Honnan szerzett több százezer koronát, amiről felesége sem tudott? Vajon a pénz miatt ölték meg? Vagy esetleg egy elmebeteg férfi akarta megtorolni az iskolában szerzett traumatikus élményeit?

ID-10023106.jpg

Különös hangulatot kölcsönöz az egyetemi városban, Uppsalában játszódó történetnek az, hogy közeleg a karácsony: hatalmas a hideg és a hó, mindenki karácsonyfát és ajándékot vásárol, miközben egy gyilkos garázdálkodik a városban.

Kjell Eriksson ezzel a krimijével 2002-ben a svéd krimi akadémia első díját nyerte el. Talán ezért jelenik meg először magyarul ez a könyve, ami egyébként a sorban már a harmadik bűnügyi regénye. Ez némileg zavaró a magyar olvasónak, mert a nyomozónő, Ann Lindell háttér-élettörténete nem teljesen világos az olvasónak. Ráadásul, mivel épp gyesen van egyedülálló anyaként, így csak félig-meddig részese a nyomozásnak, melyben a főszerepet a legkedvesebb kollégája, a házassági válságtól szenvedő Ola Haver játssza. Így aztán tulajdonképpen nincs is igazi nyomozó-főszereplője a regénynek, mindenki hasonló súlyú, ami engem némileg zavart.

Igazából ez két regény: Kicsi John életének és halálának a regénye, valamint Ann és Ola regénye, akik nem igazán tudják eldönteni, hogy kollégák, barátok vagy szeretők legyenek....
 De pont ezért ajánlom, nagyon emberi, nagyon hiteles történet(ek).

kép:  freedigitalphotos.net

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr924660434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása