Agatha Christie másodszor

2012.05.29. 20:01

Most egy olyan Agatha Christie krimit mutatok be nektek, melyben szerepel ugyan Miss Marple, sőt, jelentős része van a rejtély kibogozásában, de nincs hangsúlyos szerepe.

A Nem zörög a haraszt főszereplője és narrátora ugyanis Jerry Burton, egy lábadozó repülőgép-pilóta, aki békeidőben nem találja a helyét. Orvosa javaslatára Lymstockba, egy hamisítatlan vidéki kis faluba költözik húgával, az angyali szépségű, de csípős nyelvű Joannával, hogy felépüljön testileg-lelkileg.

A nyugalom helyett azonban egy falusi rejtély közepébe csöppennek: valaki névtelen leveleket küldözgetve borzolja a kedélyeket. Ők sem ússzák meg, érkezésük után hamarosan kapnak egy mocskolódó levelet. Nem sokkal később, egy hasonló levél után öngyilkos lesz a helyi ügyvéd felesége, a háromgyermekes Mrs. Symmington. Halála érthetetlen, hiszen a képtelen vád, miszerint fiai nem a férje gyermekei, teljes képtelenség. De itt nincs vége a haláleseteknek, brutálisan meggyilkolják Symmingtonék cselédlányát, Agnest is. Közben a névtelen levelek csak jönnek és jönnek...

A rejtély megoldását a rendőrség és a Scotland Yard mellett a főszereplő, a lelkész felesége és Miss Marple közösen fejtik meg. Közben  nem utolsósorban Jerry és Joanna is megtalálja élete párját.

Állítólag ez volt Agatha Christie egyik legkedvesebb regénye. Ámde nem a bravúrosan végigvitt, hihetetlenül csavaros történet, hanem a sok-sok fantasztikusan életszerű  jellem miatt, amiért már eleve nagyon szeretni valóak és jellegzetesek a krimijei. Itt is találkozhatunk a tipikus falusi cserkészvezető vénlánnyal, aki feláldozza magánéletét bátyja orvosi praxisának támogatása miatt, a szedett-vedett öltözékű, rendkívül művelt, szuggesztív egyéniségű lelkészfeleséggel és sorolhatnám... Van benne még paplak, cselédlány, agglegény orvos, ötórai tea, porcelán és reggeli újság is, mégsem unalmas, sokadjára sem...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://krimitolvasok.blog.hu/api/trackback/id/tr514553585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása